JADŁOSPIS DEKADOWY od 29.04.2024r. do 10.05.2024r.
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek 29-04-2024
|
Chleb z masłem, ser żółty, pomidor, herbata owocowa (gluten, mleko) |
Krupnik z kalafiorem. Leniwe z serem i masełkiem, surówka z marchewki i jabłka, kompot (jajka, seler, gluten, mleko) |
Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi (mleko, gluten)
|
Wtorek 30-04-2024
|
Chleb z masłem, pasta jajeczna, rzodkiewka, kawa inka (gluten, mleko, jajka, gorczyca) |
Rosół z makaronem. Ryż, potrawka z kurczaka z warzywami, kompot (jajka, seler, gluten) |
Jogurt owocowy, herbata (mleko)
|
Środa 01-05-2024 |
DZIEŃ WOLNY |
||
Czwartek 02-05-2024
|
Chleb z masłem, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata (gluten, mleko) |
Pomidorowa z ryżem. Ziemniaki, paluszki rybne, kapusta kiszona gotowana, kompot (seler, mleko, gluten, ryba) |
Banan, sok 100%
|
Piątek 03-05-2024 |
DZIEŃ WOLNY |
|
|
Poniedziałek 06-05-2024
|
Chleb z masłem i pasztetem, ogórek zielony, herbata owocowa (gluten, mleko)
|
Jarzynowa. Makaron z białym serem i masełkiem, kompot (mleko, seler, gluten, jajka) |
Mus owocowy, chrupki kukurydziane
|
Wtorek 07-05-2024
|
Chleb razowy z masłem, pasta z tuńczyka i jajka, papryka czerwona, herbata z cytryną (gluten, mleko, ryba, gorczyca) |
Krem brokułowy z grzankami. Ziemniaki, kotlet drobiowy, surówka z kapusty pekińskiej, kompot (seler, gluten, mleko, jajka) |
Kasza manna z musem truskawkowym, herbata (mleko, gluten) |
Środa 08-05-2024
|
Chleb z masłem, wędlina, sałata, pomidor, ogórek zielony, kawa inka (gluten, mleko) |
Rosół z lanym ciastem. Kasza pęczak, gulasz wieprzowy, sałatka z ogórka kiszonego, kompot (gluten, seler, jajka) |
Wafle ryżowe z serkiem i owocami, herbata (mleko) |
Czwartek 09-05-2024
|
Chleb graham z masłem, smalec z białej fasoli, kiełki, herbata z cytryną (gluten, mleko) |
Kalafiorowa z kaszą manną. Ziemniaki, gołąbki bez zawijania, sos pomidorowy, kompot (gluten, seler, mleko) |
Ciasto jogurtowe- wyrób własny, mleko (mleko, gluten, jajka) |
Piątek 10-05-2024
|
Chałka z masłem i dżemem, mleko (gluten, mleko, jajka) |
Pomidorowa z zacierką. Ziemniaki, ryba panierowana, mizeria, kompot (jajka, seler, gluten, mleko, ryba) |
Galaretka owocowa, herbata
|
Składniki wszystkich artykułów spożywczych używanych do sporządzania posiłków z wyszczególnieniem alergenów do wglądu u intendentki.
woda niegazowana bez ograniczeń
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.