Miejskie Przedszkole nr 20 im. Słonecznej Doliny

 

   ul. 1 Maja 286, 41-710 Ruda Śląska, tel: (32) 2420-931

mp20@mp20rudasl.szkolnastrona.pl
Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

 

                         JADŁOSPIS DEKADOWY   od  29.04.2024r. do 10.05.2024r.

 

DATA

 

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

 29-04-2024

 

 

Chleb z masłem, ser żółty, pomidor, herbata owocowa

(gluten, mleko)

Krupnik z kalafiorem.

Leniwe z serem i masełkiem, surówka z marchewki i jabłka, kompot

(jajka, seler, gluten, mleko)

Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

(mleko, gluten)

 

Wtorek

30-04-2024

 

Chleb z masłem, pasta jajeczna, rzodkiewka, kawa inka

(gluten, mleko, jajka, gorczyca)

Rosół z makaronem.

Ryż, potrawka z kurczaka z warzywami, kompot

(jajka, seler, gluten)

Jogurt owocowy, herbata

(mleko)

 

Środa

01-05-2024

DZIEŃ WOLNY

   

Czwartek

  02-05-2024

 

 

Chleb z masłem, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata

(gluten, mleko)

Pomidorowa z ryżem.

Ziemniaki, paluszki rybne, kapusta kiszona gotowana, kompot

(seler, mleko, gluten, ryba)

Banan,

sok 100%

 

Piątek

03-05-2024

DZIEŃ WOLNY

 

 

Poniedziałek

06-05-2024

 

 

Chleb z masłem i pasztetem, ogórek zielony, herbata owocowa

(gluten, mleko)

 

Jarzynowa.

Makaron z białym serem i masełkiem, kompot

(mleko, seler, gluten, jajka)

Mus owocowy, chrupki kukurydziane

 

Wtorek

07-05-2024

 

 

Chleb razowy z masłem, pasta z tuńczyka i jajka, papryka czerwona, herbata z cytryną

(gluten, mleko, ryba, gorczyca)

Krem brokułowy z grzankami.

Ziemniaki, kotlet drobiowy, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

(seler, gluten, mleko, jajka)

Kasza manna z musem truskawkowym, herbata

(mleko, gluten)

Środa         08-05-2024

 

Chleb z masłem, wędlina, sałata, pomidor, ogórek zielony, kawa inka

(gluten, mleko)

Rosół z lanym ciastem.

Kasza pęczak, gulasz wieprzowy, sałatka z ogórka kiszonego, kompot

(gluten, seler, jajka)

Wafle ryżowe z serkiem i owocami, herbata

(mleko)

 Czwartek

09-05-2024

 

Chleb graham z masłem, smalec z białej fasoli, kiełki, herbata z cytryną

(gluten, mleko)

Kalafiorowa z kaszą manną.

Ziemniaki, gołąbki bez zawijania, sos pomidorowy, kompot

(gluten, seler, mleko)

Ciasto jogurtowe- wyrób własny, mleko

(mleko, gluten, jajka)

Piątek

10-05-2024

 

 

Chałka z masłem i dżemem, mleko

(gluten, mleko, jajka)

Pomidorowa z zacierką.

Ziemniaki, ryba panierowana, mizeria, kompot

(jajka, seler, gluten, mleko, ryba)

Galaretka owocowa, herbata

 

                               Składniki wszystkich artykułów spożywczych używanych do sporządzania posiłków                                                      z wyszczególnieniem alergenów do wglądu u intendentki.

                            woda niegazowana bez ograniczeń

 Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: 
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

 

  

         

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        

                                        

 

 

 

 

 

NA GÓRĘ