Miejskie Przedszkole nr 20 im. Słonecznej Doliny

 

   ul. 1 Maja 286, 41-710 Ruda Śląska, tel: (32) 2420-931

mp20@mp20rudasl.szkolnastrona.pl
Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

 

                         JADŁOSPIS DEKADOWY   od  13.05.2024r. do 24.05.2024r.

 

DATA

 

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

Poniedziałek

13-05-2024

 

 

Chleb z masłem, ryba w pomidorach, herbata z cytryną

(gluten, mleko, ryba)

Jarzynowa.

Naleśniki z serem i dżemem, kompot

(jajka, seler, gluten, mleko)

Banan, chrupki kukurydziane, herbata

 

 

Wtorek

14-05-2024

 

Chleb z masłem, płatki owsiane z mlekiem, herbata

(gluten, mleko)

Ogórkowa z pęczakiem.

Ziemniaki, kurczak z piekarnika, młoda kapusta z koperkiem, kompot

(seler, gluten)

Wafle ryżowe z powidłami, herbat

Środa

15-05-2024

 

Chleb graham z masłem, wędlina, rukola, papryka, ogórek, kawa inka

(gluten, mleko)

Żurek z ziemniakami.

Spaghetti, kompot

(seler, mleko, gluten)

Babka cytrynowa, herbata

(jajka, gluten)

Czwartek 

  16-05-2024

 

 

Chleb z masłem, pasta z kurczaka, pomidor koktajlowy, herbata z cytryną

(gluten, mleko, gorczyca)

Botwinka.

Kasza jęczmienna, gulasz z indyka, ogórek kiszony, kompot

(seler, gluten)

Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

(mleko, gluten)

Piątek

17-05-2024

 

Bułka mleczna z masłem i dżemem, mleko

(gluten, mleko, jajka)

Pomidorowa z ryżem.

Ziemniaki, jajko na twardo, marchewka z groszkiem, kompot

(seler, mleko, jajko)

Sezamki,

sok 100%

 

Poniedziałek

20-05-2024

 

Chleb z masłem, ser żółty, jajko, rzodkiewka, herbata z cytryną

(gluten, mleko, jajka)

Szpinakowa z ziemniakami.

Kasza gryczana z cebulką i kiełbaską, maślanka

(mleko, seler, gluten)

Jogurt owocowy, herbata

(mleko)

Wtorek

21-05-2024

Chleb z masłem, parówki z szynki, ketchup, kawa inka

(gluten, mleko)

Krupnik z kalafiorem.

Makaron z białym serem i masełkiem, kompot

(seler, gluten, mleko)

 

Mus owocowy, herbatniki

(mleko, gluten, jajka)

Środa                  

22-05-2024

 

Weka z masłem, serek Danio, herbata owocowa

(gluten, mleko)

Rosół z makaronem.

Ziemniaki, kotlet drobiowy, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

(gluten, seler, jajka)

Owoce na talerzu, herbata

 

 Czwartek

23-05-2024

 

 

 

Chleb razowy z masłem, pasta jajeczna, papryka czerwona, herbata z cytryną

(gluten, mleko, jajka, gorczyca)

Zupa z kalarepy.

Ryż, pieczeń rzymska, sos pomidorowy, ogórek małosolny, kompot

(seler, mleko)

Mleko bananowe, ciastka owsiane

(mleko, gluten, jajka)

Piątek

24-05-2024

 

 

Chleb z masłem, twarożek czekoladowy, herbata owocowa

(gluten, mleko)

Pomidorowa z zacierką.

Ziemniaki, ryba panierowana, surówka z kapusty kiszonej, kompot

(jajka, seler, gluten, mleko, ryba)

Jogurt naturalny z musem truskawkowym, herbata

(mleko)

 

                               Składniki wszystkich artykułów spożywczych używanych do sporządzania posiłków                                                      z wyszczególnieniem alergenów do wglądu u intendentki.

                            woda niegazowana bez ograniczeń

 Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: 
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

 

  

         

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        

                                        

 

 

 

 

 

NA GÓRĘ